Alexander-tekniikka

Sirpa Tapaninen

Suoraan sivun sisältöön Suoraan päänavigaatioon

Oppilaiden kokemuksia

Alexander- prosessin kautta on elämänlaatuni parantunut huimasti. Aikaisemmin yritin olla suoraselkäinen, hyväryhtinen ja rento - nykyisin olen sellainen, yhä enemmän. Taitavan ja tarkan opettajan avulla olen alkanut oppia tunnistamaan huonosti toimivia - sekä tunne- että älypohjaisia - tottumuksiani käyttää kehoani ja myös vapauttaa kehoani niistä. Enää eivät hartiani ole krampissa tiskaamisen jälkeen, enkä kärsi aikaisemmista selkäkivuistani juuri lainkaan. Myös mm. kävely, puhe ja lepo ovat luonnollistuneet niiden kuukausien myötä, joina olen saanut Sirpan asiallista opastusta. Ylipäätään itseänsä on helpompi kantaa kauniilla ja kaikin puolin terveellisellä tavalla tiiviin Alexander- työskentelyn kautta."
Aarne Aunola, opiskelija 27 v.
Alexander-tunnin jälkeen olo on kevyt ja ryhdikäs, niska tuntuu voidellulta. Ryhdikäs olo tuntuu pakottomalta.
Suvi, lääkäri 49 v.
Minulle Alexander-tekniikka on ollut loistavaa esiintymisvalmennusta. Pitkään ihmettelin sitä, että miksi joku soittojuttu onnistuu kotona, mutta ei esityksessä. Tuntui täysin järjenvastaiselta, että taito yhtäkkiä katoaisi johonkin, asiallahan on kuitenkin sama ihminen.

Ennen pitkää tajusin tekeväni asioita hiukan eri tavalla jännityksen alaisena. Alexander-tekniikka on auttanut tällaisten ilmiöiden havaitsemisessa ja hallitsemisessa. Kehonhallinnalla on myös suora yhteys ennen konserttia iskeviin henkisiin paineisiin. Kehonhallinta kehittyy, paineet laskevat. Eivät poistu, mutta niiden kanssa on helpompi elää.
Antti Mäkelä, muusikko 25 v.
Olen nuoresta lähtien harrastanut erilaisia liikuntalajeja mm; painojen nostoa, juoksua, uimista, pyöräilyä, judoa, hiihtoa ja laskettelua. Viimeksi mainittuja kahta ammattina noin 25-vuodenaikana. Yksi liikunnan tarkoituksista on ollut saada keveä ja helppo olo. Tarkoitus on toiminut varsin vaihtelevalla menestyksellä.

Aloitin syksyllä 2008 alexander-tekniikassa käynnit ja jo kahden viikon kuluessa (neljä kertaa) koin tyrmistyttävän havainnon. "Vapauttamalla niskan" ja oikea-aikaisella ja oikein toteutetulla ylösnousulla tunne oli kuin höyhen olisi noussut ylös kehoni sijasta. Tällaista keveyden tunnetta en, muutamaa harvaa kertaa lukuun ottamatta, koskaan tavoittanut urheilun avulla. Tuhannet tunnit liikunnan parissa eivät ole luonnollisesti menneet hukkaan, koska nyt on avautunut toisenlainen lähestymistapa liikkumisen suhteen "vapaalla niskalla"!
Jari Rauhala, hiihdonopettaja 50 v.
Se, että pystyn vapauttamaan niskani itse, on mahtava ja vapauttava kokemus. Ihan humina käy päässä joka kerta. Uskomatonta, kuinka vähällä opettajan kanssa työskentelyllä asia jäi kokemusmuistiin! Pystyn palaamaan siihen itse tarvitsematta aina mennä yksityistunnille.
Susanna Pihlman, perhekodin toiminnanjohtaja 34 v.
Havainnoin itseäni aivan eri tavalla nyt kuin ennen tekniikkaan tutustumistani. Opettelen parhaillaan laskettelua ja Alexander-tekniikka on kaiken aikaa taustalla perusoikeana tapana liikkua. Olen ratsastanut kauan ja nykyisin keskityn satulassa enemmän itseeni kuin hevoseen.

Ratsastajan hyvä kehonkäyttö nimittäin voi rohkaista hevosta käyttämään itseään hyvin - senhän ne haluavat joka tapauksessa tehdä. Sen sijaan ratsastajan huono kehonkäyttö saa hevosen nopeasti turtumaan ja lukittumaan.
Soili Kekäläinen, sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja
Alexander-tekniikka on todellinen löytö!!! Mahtava menetelmä, joka on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle."
Sakari Puisto, Fil. Tri, Chief Scientific Officer 32 v.
Alexander-tekniikasta on ollut minulle hirveästi hyötyä. En esimerkiksi enää väsy, enkä saa niskaani jumiin ajaessani autoa. Ennen kuin rupesin ottamaan Alexander-tekniikan tunteja, selkäni kipeytyi tyhjentäessäni kissanhiekkalaatikkoa. Alexander-tekniikan avulla olen oppinut tekemään sen siten, ettei selkä enää kipeydy.

Olen oppinut ponnistelemaan vähemmän sekä pysähtymään arjessani tämän tästä. Tasapainoni on parantunut paljon, mikä näkyy muiden muassa ratsastaessani. Hevoset suhtautuvat minuun nykyisin eri tavoin kuin ennen. Mikäli muistan noudattaa toiminnassani Alexander-tekniikan periaatteita, erityisesti inhibitiota, pärjään hyvin ns. ongelmahevosten kanssa.

Olen oppinut käyttämään silmiäni paremmin: työssäni hammaslääkärinä joudun tuijottamaan pitkiä aikoja ihmisten suuhun sekä tietokoneen näyttöön. Opittuani käyttämään kohdistetun lisäksi myös ääreisnäkökenttääni oloni työssä on helpottunut.
Ritva Uotila, hammaslääkäri 54 v.

Kiinnostukseni Alexander-tekniikkaan lähti ratsastusharrastukseni kautta. Olen käynyt useita vuosia Centered riding -tunneilla, joiden pääpainona on istunnan ja ratsastajan kehon käytön vaikutus hevoseen, mutta huomasin erittäin haasteelliseksi oman kehon hahmottamisen ja eteenkin erilaisten jännitystilojen huomaamisen sekä niiden purkamisen omassa kehossani. Ymmärsin myös sen, että en pysty muuttamaan kehoni tapaa toimia pelkästään kerran viikossa tapahtuvan ratsastustunnin aikana.

Alexander-tekniikka on antanut paljon tärkeitä työkaluja ratsastukseeni, nykyisin huomaan paljon nopeammin jos jään puristamaan jalalla tai vetämään ohjasta. Myös hevosen liikkeisiin mukautuminen on helpottunut, kun ei tiedostamattaan jännitä liikettä vastaan. Lisäksi olen myös huomannut Alexander-tekniikan positiivisen vaikutuksen arjessa. Työssäni käytän paljon tietokonetta, ja aiemmin säännöllisesti esiintyneet jännityspäänsäryt ovat jääneet pois lähes kokonaan, todennäköisesti juuri Alexander-tekniikan avulla parantuneen kehonkäytön kautta.

Erja Jern, Henkilöstöpäällikkö 32 v.