Tämä kirjoitus kuuluu blogi-sarjaan, jonka johdannon löydät täältä. Raportoin tässä sarjassa vuonna 2021 tekemäni asiakaskyselyn tuloksia. Tässä blogissa käsitellään yhdestä näkökulmasta kysymystä yksi, ”Mihin hait apua Alexander-tekniikasta?”.
Kyselyyn oli tätä tekstiä julkaistessa vastannut 94 ihmistä. Heistä 35 tuli yksityistunneille tai kursseille erilaisten kipujen vuoksi. Vastauksissa mainittiin yleisimpänä selkäkipu, johon haki apua 22 henkilöä. Tämän lisäksi mainittiin hartiasärky (3), niskakipu (5), päänsärky (3) sekä muita kipuja (2).
Suurin osa selkäkipuun apua hakeneista 22 ihmisestä totesi saaneensa avun, heitä oli 16. Vastauksissa korostui se, että kipu näytti johtuvan ylimääräisestä ponnistelemisesta ja jopa kaiken aikaa ylläpidetystä tietoisesta tai tiedostamattomasta jännittämisestä. Kun asiakkaat oppivat vähentämään tätä jännittämistä, vähenivät myös selkäkivut.
Kaksi asiakasta ei saanut apua selkäkipuun, koska ei omien sanojensa mukaan malttanut käydä tarpeeksi monella yksityistunnilla oppiakseen käyttämään tekniikkaa. Toinen näistä totesi kuitenkin saaneensa kuitenkin yleisiä itsen ohjauksen työkaluja, joilla arkista olemista pystyy helpottamaan sekä oppineensa ymmärtämään, miten paljon tulee jännitettyä koko kehoaan silloinkin, kun ei tarvitsisi.
Kaksi vastaajaa ei ollut varmoja, saivatko he tekniikasta apua juuri selkäkipuihin, koska yksityistunneista on niin kauan aikaa. Kaksi asiakasta sanoo oppineensa vähentämään selkäkipua opittuaan vähentämään turhalta tuntuvaa lihasten jännittämistä. Heillä kuitenkin on edelleen jonkun verran kipuja. Kaikki niskakivuista, päänsäryistä, hartia- sekä muista kivuista kärsivät vastasivat saaneensa avun kipuihinsa.
Vastauksissa korostuu oppimisprosessi: Alexander-tekniikka on auttanut havaitsemaan monenlaista kuormitusta, jännittämistä, tarpeetonta tekemistä ja ylimääräistä ponnistelua. Tekniikka on myös tarjonnut työkaluja näiden havaittujen turhien tekemisten lopettamiseen, minkä seurauksena on koettu kipujen vähentyminen. Joku havaitsi kivun jääneen jo ensimmäiselle yksityistunnille - ”Tuntui, kuin tonnin paino olisi otettu pois hartioilta.” ja kyvyn tuottaa sama kokemus tulleen jälkikäteen oppimisprosessin myötä.
Oppimisprosessin kuvauksissa esiintyy havainto siitä, että kipuja oppii hallinnoimaan itse. Vastauksissa todettiin, että osa kivuista näyttääkin olevan itse aiheutettuja ja niistä voi oppia pois. Tai kerrottiin, että kyllä kipu välillä ilmoittaa olevansa palaamassa, mutta sen voi pysäyttää pysähtymällä itse ja ajattelemalla tunneilla opittuja asioita.
Lukijalle saattaa pompahtaa tässä kohtaa mieleen kysyä, miksi kivuista kärsivät ihmiset tulevat Alexander-tekniikan opettajan juttusille sen sijaan, että menisivät lääkäriin ja tapaisivat fysioterapeutin. Lähes poikkeuksetta meidän alamme asiakkaat ovat sekä diagnosoituja että hoidettuja, mutta monet hankkiutuvat kehonkäytön opettajan pariin sen vuoksi, että kivut ovat hoidoista huolimatta uusiutuneet ja mahdollisesti pahentuneet. Alexander-tekniikan ja fysioterapian yhdistelmää on muuten tutkittu ja se on osoittautunut tehokkaaksi. Yksi tätä yhdistelmää käsittelevä manio tutkimus löytyy täältä: https://europepmc.org/article/nbk/nbk259305
Alexander-tekniikan tuloksia ja vaikutuksia kipuun on tutkittu eri kokoisissa tutkimuksissa ja selvityksissä monesta näkökulmasta. Merkittävimmät tutkimustulokset Alexander-tekniikan terveysvaikutuksista löytyvät täältä: https://www.alexandertechniquescience.com/at-science/at-clinical/
Comentarios